Een kijkje achter de schermen…

Altijd al willen weten wié er achter onze prachtige Designed by Lotte designs schuilt? Hierbij geven we jou een unieke kans om een kijkje te nemen in onze “keuken” en kennis te maken met ons Designed by Lotte design team! In deze blog vertellen zij je alles over het proces van idee naar eindproduct.

Teamwork

Het team bestaat uit Yvet en Anita, beiden werkzaam als Product Designer.

Yvet; ik ben 32 jaar en heb gestudeerd aan het Sint Lucas en de Willem de Kooning Academy. Hiervoor heb ik ook in de dierenbranche gewerkt, waar ik me vooral bezig hield met soft textiel-producten. Daarnaast heb ik marketing ervaring. Samen met mijn gezin en kat (Mr. Jones), woon ik dichtbij de Belgische grens.

Anita; ik ben 55 jaar en heb gestudeerd aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven. Hiervoor heb ik 15 jaar bij een ontwerpstudio gewerkt, waar we het grafisch ontwerp deden voor o.a. de Efteling. Door mijn ruime kennis van Photoshop was voor mij de switch naar Product Designer gemakkelijk. Ik woon samen met mijn gezin en twee katten (Loes en Yousef) in de buurt van Zaltbommel.

Ons kleine hechte team is haarfijn op elkaar ingespeeld en denkt hetzelfde qua ontwerpen. We werken nauw samen met Guusje (de eigenaresse) en de inkoopafdeling. We brainstormen samen, maken de planning en gaan vervolgens aan de slag met de uitwerking van de designs. Door afstudeerstagiaires, die ons af en toe mogen vergezellen, leren we weer bij over andere specialismen (zoals technisch tekenen of 3D-ontwerp). Iedere dag is anders en het werk is heel divers, dat houdt het super leuk!

 
Van idee naar eindproduct!

Nieuwe inspiratie komt voort uit kleuren, materialen en hun structuren. Ook laten we ons inspireren door trend sites, magazines, woon- en kledingwinkels en woonbeurzen. Bovendien hoort onze buitendienst in de markt wat de klantbehoeften zijn en onze marketing afdeling onderzoekt daarnaast wat de consument wenst. Deze input is voor ons erg belangrijk! Uiteraard bekijken we of het kosten-technisch werkt en of het huisdiervriendelijk is.

We starten altijd met een schets, soms in combinatie met een moodboard. Onze inkoop collega’s bekijken vervolgens met de leverancier wat er mogelijk is qua productspecificatie. Het kan gaan om geheel nieuwe producten of kleine aanpassingen aan bestaande items. Onze leveranciers werken één of meerdere samples uit, zodat we een goed beeld hebben van het eindproduct. Na de sample check(s) zijn soms aanpassingen nodig, zoals maat of kleur. We gaan nét zolang door tot het gewenste eindresultaat is bereikt, zowel qua uitstraling als kwaliteit en de juiste prijs! Na goedkeuring wordt het ontwerp geproduceerd en het product uitvoerig getest. Vervolgens worden de benodigde aantallen besteld. Onze grafische afdeling ontwikkelt de labels en grotere verpakkingen. Last but not least, gaat onze eigen fotografie- en marketing afdeling aan de slag met de verkoop promotie. Voordat het product daadwerkelijk in de winkelschappen ligt, doorloopt het een proces wat volledig in handen is van het deskundige Designed by Lotte-team.

Wat Designed by Lotte zo onderscheidend maakt

We zijn altijd op zoek naar duurzame producten van goede kwaliteit, die passen binnen elk interieur. Ieder product komt uit onze koker, met een eigen ontwerp. Uiteraard moet het altijd passen binnen de Designed by Lotte look-en-feel. Dat gevoel kun je nu eenmaal niet omschrijven, dat zit in ons DNA.

Trends

De consument moet bekend zijn met een nieuwe interieurtrend ofwel stijl, voordat zij aanverwante producten zullen aanschaffen. Onze timing hierin is super belangrijk! Een aantal trends die we hebben doorgevoerd in onze producten zijn onder andere velvet, rib, teddy, de marmerlook en ook Scandinavische invloeden. We hebben geen jaarlijks terugkerende thema’s, echter volgen we de seizoenen op de voet. Vaak zijn wij al een jaar van tevoren met ontwerpen bezig.

De grootste uitdagingen in het ontwerpproces

Het is bij Designed by Lotte als merk erg belangrijk dat het naast functioneel ook esthetisch verantwoord is. De uitdagingen liggen in het vinden van het juiste materiaal, wat bestand moet zijn tegen dieren(nagels). Bepaalde stoffen zijn ongeschikt, zoals linnen of satijn. Het materiaal dient tevens wasbaar te zijn in de wasmachine of vaatwasser. Daarnaast is het ook een uitdaging om binnen de juiste prijsklasse te blijven. Ieder product moet immers kwalitatief en qua uitstraling aan onze hoge standaarden blijven voldoen. De balans in dit alles vinden, vraagt soms wat van onze vindingrijkheid.

Trots

De projecten die er voor ons écht uitspringen zijn: de cactus kattenkrabpaal, de mooie stoffen van de hondenkussens, de look-en-feel van de hondenjasjes en de krabpalen met metaal die een stoere industriële look hebben. Er zitten een aantal hele leuke producten in de pipeline waar we heel enthousiast over zijn, maar daar kunnen we natuurlijk nog niets over vertellen…