Tips voor het fotograferen van je huisdier

Een van mijn favoriete dingen aan de 21ste eeuw is het feit dat je ten alle tijden een camera bij je hebt. Je kunt de leukste momenten vastleggen, waardoor je herinneringen altijd kunnen worden opgeslagen. Het fotograferen van je huisdier is een vak apart. Je huisdier kun je namelijk niet vertellen, net dat kleine beetje meer naar links te leunen. Je moet het doen met zijn of haar natuurlijke looks en gemoedstoestand. Ik heb een aantal tips voor je op papier gezet, waarmee je de mooiste foto’s van je huisdier kunt maken.

1. Hetzelfde niveau

Je kunt vaak een heel verhaal lezen in de ogen van een dier. Net zoals bij een mens, zijn de ogen een belangrijk onderdeel van de foto. Door de camera op ooghoogte van je huisdier te houden, kun je goed focussen op de ogen en is de kans groter dat je zijn of haar gezichtsuitdrukking kunt vangen.

Dit geeft direct een ander perspectief, omdat je normaal gesproken van bovenaf naar je huisdier kijkt. Dat betekent waarschijnlijk dat je op de grond moet gaan zitten. Maar hé, alles voor de shot! Ga ook vooral naar je huisdier toe, blijf niet wachten tot hij of zij naar jou komt.

2. Ken je huisdier

Dieren hebben een persoonlijkheid. Door de jaren heen, hebben huisdieren zelfs geleerd, menselijke emoties te tonen. Denk maar eens aan dat zielige snoetje als je huisdier nog iéts langer op zijn avondeten moet wachten. Probeer ze te fotograferen op het moment dat ze zo comfortabel mogelijk zijn. Bijvoorbeeld op hun favoriete plekje in huis of tijdens het spelen.

Wanneer ze op hun gemak zijn is de kans groter dat je een “betrokken” foto krijgt, misschien krijg je zelfs gemakkelijker oogcontact. Als je een luie hond hebt, past een foto waarin hij gapend in de mand ligt natuurlijk perfect bij zijn karakter. Maar een speelse kitten in de tuin is ook heerlijk om te zien!

3. Het codewoord is: geduld

Voorkom haast. Wanneer je overhaast aan komt rennen, je zelf op de grond moet gooien en in het wilde weg er op los schiet. Kun je er bijna zeker van zijn dat je geen perfect beeld schiet. Lukt het wel? Lucky you!

Dieren voelen mensen en situaties heel erg goed aan. Je wilt ze natuurlijk niet laten schrikken, zodat ze zich verstoppen op een donkere plek. Heb geduld. Een relaxed dier zal meer voor jou (en de camera) open staan, wanneer het op zijn of haar tempo gaat.

4. Zorg voor voldoende snacks en plezier!

Ieder. Huisdier. Houdt. Van. Snacks! Dus zorg voor voldoende snacks op de shoot, zodat je de aandacht van het dier kan trekken. Een andere manier om het meest mooie gezichtje van je huisdier vast te leggen, is door samen plezier te hebben. Dit straalt meteen uit op de foto.

5. Benut natuurlijk licht

Het gebruik van licht in de foto is eigenlijk het eerste waar je over nadenkt, voordat je überhaupt de camera in je handen neemt. Als je naar binnenloopt, of juist een buitenlocatie bezoekt, neem een momentje om te kijken waar de lichtbron vandaan komt en hoe je dit in je voordeel kunt laten werken.

6. Wat moet je vooral niet doen?

Gebruik vooral niet je flits. Het is wat voor de hand liggend, maar je kunt je vast inbeelden dat je huisdier geen groot fan is van een grote lamp in zijn of haar gezicht. Heb je een camera waarbij je de sluitertijd in kunt stellen? Gebruik dan een stille sluiter, waar je huisdier niet van zal schrikken.

7. Verrassingsmoment

Leuk om uit te proberen! Roep je huisdier van een afstandje. Dan volgen er cruciale seconden waar je huisdier de uitdrukking “Wat, wie? Ik?” op zijn of haar gezicht heeft. Deze zeldzame momenten kunnen een geweldig shot opleveren.

Veel succes met het zoeken naar het perfecte plaatje. Het zal niet in een keer lukken, maar oefening baart kunst! Post je foto’s op Facebook of Instagram en tag @designedbylotte. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

Liefs, Lotte.